PREMIOS NACIONALES DE LITERATURA

Aquí teniu l'enllaç als "Premios Nacionales de Literatura", per si voleu fer-hi una ullada.

BODAS DE SANGRE

Els dies 11, 12 i 13 de novembre el Grup de Teatre d'Arts i Oficis representa a Can Ventosa l'obra de Federico García Lorca Bodas de sangre. Hi participen tres alumnes del centre: Ainara Gómez Vicente i David Moscoso Baquero, de 4t ESO C, i Paula Ramos Maturana, de 1r batx A.
¡No t'ho pots perdre!

HORARI DE PRÉSTEC curs 2011-2012

HORARI MATINS:


De 8:55 a 13:10 h


HORARI TARDES:

Obert al públic en general de 16.00 a 19.00 h.

"Caçadors d'ombres", per Alba Pereira

Títol: Caçadors d'ombres
Autor: Cassandra Clare
Editorial: Destino
Any d’edició: 2007
Nombre de pàgines: 
Gènere: Novel·la fantàstica
Ressenya: Caçadors d'ombres és una trilogia integrada per Ciutat d'ossos, Ciutat de cendres i Ciutat de vidre. La protagonista és Clarisse Fray, una noia que duu una vida norma fins que la seva mare és segrestada i ella es veu immersa en un món nou de vampirs i dimonis, en el qual coneixerà Isabelle, Alec i el misteriós Jac, qui li ajudarà a trobar la seva mare.
És una col·lecció que m'ha agradat molt i que recoman als qui els agradi el gènere fantàstic.
Nom i curs de l'alumne/a: Alba Pereira, 4t ESO.

"Cazadores de sombras", por Joan Marí

Títol: Cazadores de sombras
Autor: Cassandra Clare
Editorial: Destino
Any d’edició: 2009
Nombre de pàgines: 450 aprox.
Gènere: 
Ressenya: 
Cazadores de sombras es un libro en el que se plantean muchas cosas:
amor, traición, venganza y misterio.Intervienen muchos personajes míticos, como vampiros, hombres lobo, hadas, demanios y "guerreros".
Son dos hermanos que están enamorados y tienen al peor padre que se pueda tener: el más buscado delincuente, Valentine. Ellos solo piensan en matarlo, pero él quiere convencer a Jace, uno de sus hijos para que se cambie a su bando porque él sabe que es el único, junto con su hermana Clary, que lo puede derrotar.
Nom i curs de l'alumne/a: 1r ESO E










"El diccionari de la Carola", per Ariadna García Ribas

Títol: El diccionari de la Carola
Autor: Carmen Gómez Ojea
Editorial: edebé
Any d’edició: 1996
Nombre de pàgines: 120
Gènere: Misteri
Ressenya: 
La Nila és una noia que no és feliç,perquè no viu tranquil·la amb les coses que li passen, com per exemple:el divorci dels seus pares, la relació amb els seus nous matrimonis... Un dia va decidir anar a comprar un diccionari de llatí però que fos barat, i va anar a comprar-ne un de segona mà.
Na Nila va veure que aquell diccionari havia pertangut a una tal Carola Biga, que tenia deu anys més que ella. Tot això ho va saber perquè hi havia escrit el seu nom i una data amb lletra un poc infantil. Na Nila vol buscar-la i conèixer-la, però no sap què pot passar.
M'ha agradat més o menys perquè se'm feia massa llarg i pensava que sería més intrigant. Nom i curs de l'alumne/a: Ariadna García Ribas, 1r ESO








"La casa de les acàcies", per Raúl Román Carrasco

Títol: La casa de les acàcies
Autor: Mercè Canela
Editorial: Barcanova
Any d’edició: 1997
Nombre de pàgines: 87
Gènere: Aventures
Ressenya: 
A en Marcel li agraden molt les plantes, i per aixó volia una casa amb jardí. Quan va passar un temps en Marcel va trobar una casa abandonada am jardí, ell deia que era seua i cada matí hi anava ell sol o amb el seus amics. Un advocat que es diu Gouze volia tirar la casa a baix, i en Marcel intentava que no ho fes. I al final....

A mi m'agrada molt perquè és molt divertit i trist, perquè et pot passar a tu.
Jo és clar que el recomanaria així a posar-le en el lloc d'un altre.
Nom i curs de l'alumne/a: Raúl Román Carrasco Serén










"El príncep de la boira", per Carlos Tur Mongé

Títol: El príncep de la boira
Autor: Carlos Ruiz Zafón
Editorial: Planeta
Any d’edició: 1993
Nombre de pàgines: 230
Gènere: Misteri
Ressenya: 
 La família Carver es mudava de la gran ciutat a un poblet a la costa, a la casa del ja mort Jacob Fleishmann.
Prompte fan amics: en Roland i el seu avi Víctor Kray. En Max i l'Alícia queden per anar a nedar a un lloc que a en Roland li agrada molt, hi va cada matí. És a una platgeta a on hi ha un buc abandonat. Un dia s'adonen que hi ha un misteri per resoldre. En Max troba un jardí d'estàtues i en família miren unes estranyes pel·lícules.
La Irina té un accident i queda en coma. Amb l'absència dels pares i de la Irina, descobreixen la història: en Jacob Fleishmann havia fet un pacte amb en Caín, el Princep de la Boira, un mag que concedia desitjos a canvi de coses. En Fleishmann va demanar l'amor de l'Eva Gray, a canvi, li hauria de dar el seu primer fill. Aquell primer fill és en Roland, però ell no ho sap. Ara uns anys després, el Princep de la Boira ha tornat per endur-se en Roland. En Roland s'enamora de la germana de'n Max, l'Alícia. Així, el Princep de la Boira utilitza l'Alícia com a reclam perquè en Roland entri a l'aigua a buscar l'Alícia. Per saber com acaba el llibre hauras de llegir-lo.
M'ha paregut un llibre interesant que m'ha enganxat. El recoman per gent a qui agradin els llibres de misteri i intriga.
Nom i curs de l'alumne/a: Carlos Tur Mongé, 1r ESO A









"La llegenda de Boni Martín", per Javier Real

Títol: La llegenda de Boni Martín
Autor: José Luis Olaizola
Editorial: Anaya
Any d’edició: 1991
Nombre de pàgines: 151
Gènere: Aventures
Ressenya: 
En Boni Martín és un boix amb una vida de luxe i sense preocupacions. El seu pare és un home de negocis perquè un dia es fa fer ric venent castanyes amb mel i llet. Un dia la seva mare li va compar
una màquina escurabutxaques i des d'aquell dia es va convertir en el noi més famós de l'escola. El dia que el seu pare va tornar de viatge es va adonar que el seu fill era un malcriat encara treia males notes. El seu pare, fart, parla amb un psiquiatre i el doctor els recomana apartar al nen de tot allò que li fes mal en la seva educació. El seu pare va néixer en un poble de Salamanca, així que varen posar aquell poble com a destí per apartar el seu fill de la riquesa. En el poble fa nous amics amb qui s'ho passa molt bé i viu aventures.
A mi m'ha agradat perquè és un llibre fora de la realitat.
El recoman perquè és un llibre molt bo.Nom i curs de l'alumne/a: Javier Real, 1r ESO

Jose Luis OlaizolaANAYA1991151AVENTURES
Javier Real

"La llegenda de Boni Martín", per Álvaro Pachón

Títol: La llegenda de Boni Martín
Autor: José Luis de Olaizola
Editorial: Anaya
Any d’edició: 1991
Nombre de pàgines: 151
Gènere: Aventures
Ressenya: 
Tracta d'un nen que es diu Boni, a qui li compren de tot. Li agraden les motos (en tenia set) i les màquines escurabutxaques. El pare, fart d'ell, va anar al psicòleg perquè l'ajudessin. Li proposen anar al poble i fingir que són pobres, cosa que al Boni li costarà molt acostumar-se. I les seves aventures al poble, les hauràs de llegir.
M'ha agradat perquè al final en Boni ha canviat.
Us aconsell que llegiu el llibre perquè aprendreu a valorar les coses.Nom i curs de l'alumne/a: Álvaro Pachón, 1r ESO










"El cas de la misteriosa epidèmia del professor", per Cristina Tur Luque

Títol: El cas de la misteriosa epidèmia del professor
Autor: Joachim Friedrich
Editorial: Edebé
Any d’edició: 2005
Nombre de pàgines: 228
Gènere: Misteri
Ressenya: 
L'equip del Charly i tots els seus companys de classe, inclòs Bad Boys, fan un viage d'excursió a una fortalesa medieval en el camp. L'equip Charly i Company, es varen poder emportar el gos, però misteriosament, els professors que els acompanyen comencen a posar-se malalts. L'intint detectiu del Charly va inventigar. Al final va descobrir que...
El recomanaria si t'agrada el misteri i les aventures.Nom i curs de l'alumne/a: Cristina Tur Luque, 1r ESO A









"L'Óscar i la Peggy Blue", per José Manuel Cadena Escandell

Títol: L'Óscar y la Peggy Blue
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Editorial: El vaixell de vapor
Any d’edició: 2002
Nombre de pàgines: 92
Gènere: Realista
Ressenya: 
És un nen que té càncer i està en un hospital amb la iaia Rosa que és la seva millor amiga que parlen del seu passat i na Peggy la seva nòvia. A n'Òscar no els agradava els pares perquè es veien molt poc i venien sempre amb regals que a l'Òscar no els agradava.
M'agrada perquè és molt trist. I no m'agrada perquè falten coses. 
Nom i curs de l'alumne/a: José Manuel Cadena Escandell, 1r ESO E










"La llegenda de Boni Martín", per Imen Seffar Gamal

Títol: La llegenda de Boni Martín
Autor: José Luis Olaizola
Editorial: Anaya
Any d’edició: 1987
Nombre de pàgines: 151
Gènere: Realista
Ressenya: 
En Boni Martín és un nen que té 11 anys i que viu a Madrid . El seu pare era molt ric i sempre li comprava coses , Boni un dia va demanar una moto i la seva mare li va comprar , però al seu pare no li va agradar gens que li compressin una moto perquè era prou jove per tenir-la . Un dia va demanar una màquina escurabutxaques i la seva mare sense dir res al seu espòs la hi va comprar i al seu pare tampoc li va agradar . Un dia el seu pare va decidir anar al priscòleg per veure què fer amb en Boni perquè sempre volia alguna cosa i el metge li va dir que fingís que li llevaven els diners i que ja no tenia res més...
I el final ....... millor no te'l cont!
M'ha agradat molt aquest conte ,perquè és divertit i un poc trist. Es divertit quuan en Boni es barallava amb les seves cosines , i és trist perquè el seu pare el va enganyar dient-li que s'havia arruïnat .Nom i curs de l'alumne/a: Imen Seffar Gamal, 1r ESO E
 


"Goshtgirl, per Laura Arco

Títol: Gosthgirl
Autor: Tonya Hurley
Editorial: Empúries
Any d’edició: 2008
Nombre de pàgines: 340
Gènere: Fantàstic
Ressenya: Això era una nena que es deia Charlotte. Quan estava a l'institut ningú volia ser la seva amiga, fins que un dia va morir. Ella al principi estava trista, però varen anant passant els dies i ja no ho estava tant, perquè estimava un noi que es deia Damen i així des del més enllà ho podria veure tot d'ell. I té un final feliç, però no te'l contaré...
A mi m'agrada, perquè és un llibre curiós i aventurer i s'entén ràpidament .Té molta lletra però és millor perquè una vegada que el comences no vols parar mai. Aquest llibre ha set uns dels que més m'han agradat.
Nom i curs de l'alumne/a: Laura Arco, 1r ESO A

"El Vladimir Trosdessoca, un pintor amb problemes", per Irene Guevara

Títol: El Vladimir Trosdessoca, un pintor amb problemes.
Autor: Montse Solé-Poy
Editorial: Mediterrània.
Any d’edició: 2009
Nombre de pàgines: 47
Gènere: narratiu
Ressenya: 
En Vladimir era un geni pintant i un dia es va aixecar de dormir i va dir que a pintaria el millor quadre del món. Ho va intentar moltissímes vegades, però no podia pintar aquells qudres tan bonics com recuodava. Ell es pensava que era una malaltia, peró li varen dir que era un bloqueig artístic, que li impedia pintar aquell quadre, que deia que era el millor del món.
El recomanaria, perquè així tothom s'adonàs que no podem només centrar-nos en una cosa i abandonar els amics, cosins etc...i només pensar en un quadre, perquè si els abandones i després no pots pintar aquell quadre, ja no tendrás ni els amics ni cap quadre i te quedaries tot sol, sense ningú al teu voltant.
Nom i curs de l'alumne/a: Irene Guevara, 1r ESO



"El lladre de gorres", per Inma Morales

Títol:   El lladre de gorres

Autor:  Cornelia Funke
Editorial: Bomera
Any d’edició: 2008
Nombre de pàgines: 147
Gènere: Fantàstic
Ressenya: 
L'Otília és la reina de les fades i ella i el seu grup de fades protegeixen el turó. Sempre sortien a ballar per la nit i de dia s'amagaven. Un dia, un home va arribar i les va espantar a totes. L'Otília
va fer un encanteri perquè ningú pogués entrar-hi però aquell home o monstre va aconseguir trencar l'encanteri. Mentrestant, un al·lot que es deia Artur havia anat a casa de la seva tieta amb els seus dos cosins. No es relacionava molt bé amb ells així que se'n va anar a passejar. Enmig del bosc va trobar un persona amb una cosa desconeguda que parlaven entre ells. N'Artur es va amagar i quan va treure la seva llanterna per veure millor, de la butxaca va treure una nina petita. Semblava de joguina però es va adonar que tenia alguna cosa especial. Va començar a ploure i se'n va anar a casa de la seva tieta amb la noia. Va descobrir que era una fada que es deia Otília. N'Otília li va dir que un monstre els va robar les seves gorres a ella i al seu poble i que si no les recuperaven moririen tots. Han de protegir el turó. Ho aconseguiran?

Si t'agraden els contes de fades, monstres, encanteris... aquest llibre t'agradarà.Jo el recoman. M'ha agradat molt i en alguns capítols és intrigant.















Nom i curs de l'alumne/a: Inma Morales, 1r ESO A

Novetats d'abril i maig de 2011

CAMILLERI, Andrea: El campo del alfarero, Salamandra.
EULBERG, Elizabeth: El club de los corazones solitarios, Alfaguara.
FANER, Pau: Les bodes del diable, Proa.
FITZPATRICK, Becca: Hush, hush, Ediciones B.
FITZPATRICK, Becca: Crescendo, Ediciones B.
GOOLRICK, Robert: Una esposa de fiar, Salamandra.
HURLEY, Tonya: Ghost girl. Loca por amor, Alfaguara.
LLORENS, Chufo: Mar de foc, Rosadelsvents.
LOZANO GARBALA, David: Donde surgen las sombras, SM.
MANKELL, Henning: Assassins sense rostre, Tusquets.
MURAKAMI, Haruki: 1Q84, Libros 1 y 2, Tusquets.
NÉMIROVSKY, Irène: Los perros y los lobos, Salamandra.
OKSANEN, Sofi: Purga, Salamandra.
OLIVER, Laurence: Delirium, SM.
PLANAS, Rosa: La veu de la caputxa, Columna.
SANTOS, Care: Habitaciones cerradas, Planeta.
VILLATORO, Vicenç: Moon River, Columna.

Col·lecció CATALÀ FÀCIL

Eumo Editorial / Universitat de Barcelona

 Català fàcil és una col·lecció de textos simplificats per als qui aprenen llengua. És una selecció amena i interessant d'obres de narradors d'arreu el món i també recull biografies de personatges populars i de temes importants de la cultura catalana. Els llibres están graduats en tres nivells.
 
Nivell elemental (500 paraules)
o      Anna Frank: El diari d’una noia.
o      Jules Verne: Viatge al centre de la Terra.
o      H. G. Wells: L’home invisible.
o      Gerald Durrell: La meva família i alters animals.
o      E. A. Poe: Els assassinates del carrer de la Morgue i altres contes.

Nivell mitjà (1500 paraules)
o      M. Rosa Bayà: La vida de Pau Casals.
o      Daniel Defoe: Robinson Crusoe.
o      Manuel de Pedrolo: Mecanoscrit del segon origen.
o      Alexandre Dumas: El comte de Montecristo.
o      Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes resol tres casos.

Nivell avançat (3000 paraules)
o      Per Calders: Històries poc corrents.
o      Jaume Fuster: Qui és el culpable?
o      Oriol Chumillas: Els castellers.
o      M. Rosa Bayà: La vida d’Antoni Gaudí.
o      M. Rosa Bayà: La vida de Salvador Dalí.
o      Baltasar Porcel: Tres històries de neguit.

"A les fosques", per Ethel Maria Pérez Bonet

Títol: A les fosques
Autor: Octavi Egea
Editorial: Cruïlla
Any d’edició: 1999
Nombre de pàgines: 124
Gènere: Misteri
Ressenya: 
Una noia que es deia Mireia va ser testimoni d'un crim al seu edifici. Els seus pares estaven separats des de feia un parell d'anys. Estudia en un institut amb la seva colla d'amics, però també li agradava un noi un any més gros que ella i es deia Sergi. Un matí es va aixecar i arribava tard, va agafar l'ascensor i de sobre es va espatllar i es va quedar tancada allí dins; però mentre, va escoltar dos homes parlant i deien que tot el que havia passat aniria bé. Ella va decidir investigar amb el seu amic Sergi. Durant tot el llibre ocorren fets que serviran per descobrir un assassí.
A mi m'ha agradat perquè es un llibre ple d'aventures, d'intriga i que li pot passar a qualsevol persona. Jo sí que el recomanaria ja que és interessant per a la nostra edat.Nom i curs de l'alumne/a: Ethel Maria Pérez Bonet, 1r ESO










"El llapis fantàstic", per Ramon Mira

Títol: El llapis fantàstic
Autor: Joles Sennell
Editorial: El petit esparver
Any d’edició: 1985
Nombre de pàgines: 75
Gènere: Fantàstic
Ressenya:
Tot va començar quan un director d'una empresa va decidir plegar el negoci. Va desaparèixer enduent-se tots el diners de la caixa. Quan se n'anava va trobar un llapis, però no sabia per a què es feia servir i quan el perseguien va provar de pintar alguna cosa a la paret, i va pintar moltes lletres i després va provar de fer un forat i ficar-se dins, va funcionar però quan va sortir no sabia on era.
Aquest llibre m'ha agradat perquè és interessant. Recoman aquest llibre als nois de 10 o 11 anys o més, perquè és graciós.Nom i curs de l'alumne/a: Ramon Mira, 1r ESO

"El doctor Guineu", per Raúl Mendez

Títol: El doctor Guineu
Autor: Josep Gòrriz
Editorial: Alfaguara
Any d’edició: 1992
Nombre de pàgines: 93
Gènere:  Novel·la policíaca
Ressenya: 


El doctor Guineu ha contractat 2 científics com ell, els doctors Lombard i Llofriu. Els 3 intenten crear l' antídot de la son i aixi que la gent pugui dormir les seves hores i no haver d' estar tan cansats tan de matí. Però el seu experiment no té tant d'èxit i el doctor Guineu s'embolica en negocis i acaba d'una manera que ningú es pot imaginar. Jo recomanaria aquest llibre perquè tampoc es llarguíssim però és molt divertit i entretingut amb totes les coses que els passa als doctors.

Nom i curs de l'alumne/a: Raúl Méndez Dueán, 1r ESO

Novetats de mars de 2011

Antología del cuento literario, Alhambra  Longman.
ALONSO DE SANTOS, J. L. i  LÓPEZ DOMÍNGUEZ, Xan: ¡Viva el teatro!, Everest.
GHULAM, Nadia i ROTGER, Agnès: El secret del meu turbant, Columna.
GIMÉNEZ BARLETT, Alicia: Donde nadie te encuentre, Destino.
LÄCKBERG, Camilla: Els crits del passat, Amsterdam llibres.
LARSSON, Asa: El camí fosc, Columna.
Les eines del bricolatge emocional, Columna.
LIENAS, Gemma: L'amenaça del virus mutant, La Galera.
LIENAS, Gemma: Cul de sac, Estrella Polar.
LIENAS, Gemma: Ets galàctica, Carlota, Estrella Polar.
LIENAS, Gemma: La Carlota i el misteri del canari robat (La tribu de Camelot), Estrella Polar.
MARSÉ, Juan: Caligrafía de los sueños, Lumen.
PONS, Joan: Homes sols, Proa.
PUÉRTOLAS, Soledad: Compañeras de viaje, Anagrama.
RIERA, Carme: Natura casi morta, Edicions 62.
SHAW, Ali: La chica con pies de cristal, Salamandra.
SIMÓ, Isabel-Clara: Amor meva, Edicions 62.
SOLSONA, Ramon: L'home de la maleta, Proa.
VERDON, John: Sé lo que está pasando, Roca Editorial de Libros.
Visc a Polònia. El nou costumari català, Columna.



Ponç Pons, ESCRIPTOR CATALÀ DE L'ANY 2011

Ponç Pons neix a Alaior l'any 1956. Actualment exerceix de professor a l'IES Miquel Guàrdia d'Alaior.

Gran coneixedor de les literatures francesa, portuguesa i italiana, després de col·laborar amb articles i treballs de crítica literària en diversos diaris i revistes de les Illes, publica les narracions: Vora un balcó, sota un mar inaudible (1981), el llibre de poemes Al marge (1983) i la novel·la Cor de pàgina esbrellada (1984) després reeditada amb el nom de L'hivern a Belleville.

El 1986 és traduït a l'anglès a l'antologia Poems from The catalan Lands, de la Universitat de Nova York. El 1987 publica el llibre de poemes Lira de Bova i el 1989, Desert encès, nominat al Premi nacional de literatura i la traducció Quatre poetes portuguesos, Premi de la Crítica Cavall Verd.

El 1990 és traduït a l'alemany a l'antologia Luftzeichen, de la Universitat de Frankfurt, i el 1992 publica els seus primers contes infantils: Miquelet el futbolista, El drac Basili, El vampiret Draculet. El 1993 publica la novel·la juvenil Memorial de Tabarka i Entre el cel i la terra, Premi Guifre de Colonya 1996.

El 1995 reprén la publicació de poesia amb On s'acaba el sender, Premi Ciutat de Palma Joan Alcover, Estigma, Premi jocs Florals de Barcelona i Premi de la Crítica Josep Maria Llompart, El salobre, Premi Carles Riba, 1996. Ha participat amb la UNESCO en una carpeta poètica i en el llibre Tolerància, traduït a sis idiomes.

Darrerament ha publicat amb el dibuixant Francesc Calvet un llibre de contes i poemes intitulat Abissínia. També ha estat traduït al xinès, al portuguès i a l'hongarès. Ha enllestit la traducció de la poetessa portuguesa Sophia de Mello Breyner Andrese. Actualment treballa en una novel·la, un poemari i un dietari.

Ponç Pons va ser un lector precoç, llegia els llibres que hi havia estotjats dins un armari que havien estat d'un conco seu, un frare que va fugir del Toro en temps de la desamortització de Mendizábal i després se'n va anar a Roma on va ser confessor dels papes Pius IX i Lleó XIII. Aquest familiar seu inspirarà Pons una novel·la que gairebé està acabant. Entre aquests llibres d'infantesa Ponç Pons en destaca tres que el van marcar profundament: una edició antiga de Don Quijote de la Mancha, El diablo cojuelo, un llibre molt divertit, i dos volums enormes, amb uns gravats terribles de la Historia de las Misiones.

Un dia, en tornar de jugar de la plaça del poble, va aturar-se davant el mostrador d'una botiga on hi havia unes pintures. Allí va veure una imatge que el va impactar i va decidir la seva vocació: un home vestit de forma estranya que amb una espelma, un tinter i una ploma escrivia abstret i al marge de tot. Aquest personatge era Cervantes. Ponç Pons tenia deu anys. Aquella mateixa nit va escriure el seu primer poema, que es deia "El desván". Hi parlava d'aquella cambra on estudiava, llegia i escrivia. D'ençà li agrada escriure a mà i de nit.

La seva formació va ser en un principi castellana. Després va descobrir el francès. Pons vivia en un clima tancat culturalment en un petit poble menorquí, Alaior. Recordau que som en època franquista i el francès significà per al nostre poeta una fugida a una Europa lliure i oberta. Als disset anys es va fer amb una gramàtica de Borja Moll i aprengué tot sol a escriure en català.
Pons és també un estudiós de la història del monaquisme, la qual cosa es veu reflectida en alguns poemes i, sobretot, en les seues novel·les juvenils Memorial de Tabarka i Entre el cel i la terra on alguns dels seus protagonistes són frares. Creu que dels frares en podem aprendre com viure amb harmonia amb la natura, com ser persones de bé, humils, curioses i poc consumistes.

En un vers Pons es defineix a ell mateix: No puc ésser ni sóc més que literatura! És una definició passional. El nostre poeta viu la literatura com una passió obsessiva, lúcida i devoradora. Però tampoc no es conforma amb tot açò sinó que també toca de peus a terra i no perd de vista la realitat, sobretot la realitat immediata, la Menorca d'aquest canvi de segle. Viu l'ensenyament com un fet molt important en la formació de la persona i procura també ésser un bon pare, un fet que l'ha canviat.

Defineix la seua poesia com a clàssica en el ritme, moderna en l'expressió i contundent en el contingut. És a dir; primer, Ponç Pons sol escriure poemes seguint una mètrica, un ritme que en ser llegits sonen bé a l'oïda. Segon, empra una llengua literària que, malgrat seguir el registre culte adequat, reflecteix la parla menorquina actual. I per acabar, no concebeix la poesia com un simple joc retòric o formal sinó que el poema sempre ha de dir quelcom i que açò que es vol comunicar ha de fer-se amb força. 


MÉS INFORMACIÓ A: 
http://www.escriptors.cat/autors/ponspo/pagina.php?id_text=2480

V Concurs punt de llibre

V Concurs
PUNT DE LECTURA
per a la biblioteca de l'IES Sa Colomina
1.      Podran participar els/les alumnes maticulats/ades en aquest centre en aquest curs acadèmic (2010-2011).
2.     S’estableixen quatre categories diferents: A (ASCE), B (1r ESO), C (2n, 3r, 4t ESO i PQPI), D (batxillerat i cicles formatius) i E (disseny gràfic amb gimp). Hi haurà un premi per a cada una de les categories, el qual consistirà en vals per a l’adquisició de material (llibres, música...). El jurat es reserva la possibilitat de deixar deserts els premis, de concedir accéssits o de concedir-los ex aequo.
3.     El tema del dibuix per al punt de lectura estarà preferentment relacionat amb el llibre, la lectura i el mediambient.
4.     Els dibuixos es realitzaran en un tamany aproximat de 18x5 cm. i s’aferraran en una cartolina DIN A 4.
5.     Els treballs es podran presentar fins al dia 7 d’abril en la biblioteca del centre, de dilluns a divendres, durant l’horari de préstec. Al darrere del full es farà constar el nom de l’autor/a, el curs i el grup al qual pertany.
6.     Els punts de lectura presentats s’exposaran al públic durant la setmana de l’11 al 15 d’abril i tot el personal podrà votar el seu preferit de la selecció feta prèviament pel jurat.
7.     L’organització no es farà responsable dels danys que s’hi puguin produir durant l’exposició al públic.
8.     El jurat estarà integrat per: alumnes ajudants de biblioteca; un professor o professora dels Departament d’Educació Plástica i Visual, Ciències Naturals i Informàtica; Antònia Cardona (Directora) i Neus Torres (coordinadora de la biblioteca).
9.     Els premis es lliuraran el 20 d’abril, Dia del Centre, en un descans del recital poètic .

Novetats de gener i febrer de 2011

AMORAGA, Carmen: El tiempo mientras tanto, Ed. Planeta.
AUSTER, Paul: Sunset Park, Anagrama,
BYRNE, Rhonda: El poder, Urano.
COLHO, Paulo: Valquirias, Planeta.
ECO, Umberto: El cementerio de Praga, Lumen.
GALLEGO GARCÍA, Laura: El coleccionista de relojes, SM.
MILLÁS, Juan José: Lo que sé de los hombrecillos, Seix Barral,
MONZÓ, Quim: Esplendor i glòria de la Internacional Papanates, Quaderns crema.
NÉMIROVSKY, Irene: Nieve en otoño, Salamandra.
PÀMIES, Sergi: La bicicleta estàtica, Quaderns crema.
ROCA, Nuria: Los caracoles no saben que son caracoles, Booket.
ROVIRA, Àlex i MIRALLES, Francesc: Un cor ple d'etrelles, Ara Llibres.
SIERRA I FABRA, Jordi: El fabuloso mundo de las letras, Sm.
WALLS, Jeannette: Caballos salvajes, Suma de letras.

VISITA A LA BIBLIOTECA MUNICIPAL, per Maria Edo Bonet (1r ESO E)


El pasado 14 de diciembre visitamos la Biblioteca Municipal de Can Ventosa.

La guía de la visita, Ana, nos condujo amablemente por toda la biblioteca, explicando las diferentes salas que la componen.

La recepción se encuentra en la entrada y el espacio asignado para leer periódicos y revistas, la hemeroteca, está frente a aquélla.

Al pasar la recepción nos encontramos dos rampas: una que se dirige a la parte superior y otra al piso inferior. Ésta última conduce, en primer lugar, a la “Ludoteca”, una gran sala para jóvenes hasta 14 años de edad y que incluye unas estanterías con material audiovisual. Tras esa estancia, a través de unas escaleras, podemos llegar a la “Bebeteca”, un espacio insonorizado que, como su propio nombre indica, está destinado a los bebés.

Si, en cambio, recorremos la rampa superior, observamos a su izquierda un montón de estanterías con diccionarios y enciclopedias. Más adelante, por dicho pasaje, alcanzamos una sala para mayores de 15 años, repleta de baldas y con unos cuantos ordenadores.

La guía nos explicó, finalmente, el modo en que se efectúan los préstamos, tanto de libros como de material audiovisual. Nos contó que hay que tener en cuenta la edad del que solicita el préstamo y qué es exactamente lo que pide. De este modo, si eres menor de 14 años, únicamente puedes pedir tres libros o soportes audiovisuales, que deberán devolverse en el plazo máximo de una semana, si son libros, y tres días, si son audiovisuales. Para los mayores de 15 años los plazos de préstamo son más largos.

Fue una visita guiada que me enseñó lo bien organizada que está la Biblioteca Municipal de Can Ventosa.

ELS LLIBRES MÉS LLEGITS

  1. La chica que soñaba con una cerilla y un bidón de gasolina, de Stieg Larsson.
  2. El juego del ángel, de Carlos Ruiz Zafón.
  3. Los hombres que no amaban a las mujeres, de Stieg Larsson.
  4. Cometas en el cielo, de Khaled Hosseini.
  5. Mil soles espléndidos, de Khaled Hosseini.
  6. La ladrona de libros, de Markus Zusak.
  7. El abanico de seda, de Lisa See.
  8. El palacio de la medianoche, de Carlos Ruiz Zafón.
  9. El castillo de cristal, de Jeannette Walls.
  10. Kafka y la muñeca viajera, de Jordi Sierra y Fabra.

LES PEL·LÍCULES MÉS VISTES

  1. El viaje de Carol, de Imanol Uribe.
  2. La colmena, de Mario Camús.
  3. Mortadelo y Filemón. La gran aventura, de Javier Fesser. 

PREMI JOSEP PLA 2011: Cristian Segura

PREMI NADAL 2011: Alicia Giménez Barlett

 

Informació

El nostre objectiu és fomentar la lectura al centre.

Visites

Llicència

Llicència
Biblioteca IES Sa Colomina està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons